"Trzeba umieć radować się
nawet zwykłymi, małymi sprawami.
Stosując taką praktykę
możesz zawsze i wszędzie
choć trochę być szczęśliwym."
- Phil Bosmans
Latem i wczesną jesienią delektujemy nasze oczy widokiem pięknych,
soczystych jabłek...
....zimą, kiedy wiosna już coraz bliżej, a lato jeszcze w oddali - aromat i smak szarlotki, pozwala zapomnieć o przedłużającej się szarudze..
...wraz z cynamonową kawą, przekraczamy granice, uśpionych deszczem marzeń..
3 łyżki oleju
sok z jednej pomarańczy
Życzę wyjątkowych doznań smakowych!
Wiosna coraz bliżej, choć przyznam, iż odczuwam iskierki zazdrości, kiedy Damian systematycznie informuje mnie o pięknej, słonecznej pogodzie w Edynburgu...
Jednak podążając za słowami Phila Bosmana - odszukuję radość w małych czynnościach i chwilach, które doświadczam..
Pomimo nadal panującej szarugi, postanowiłyśmy z moją mamą wprowadzić odrobinę wiosny i zieleni w nasze spragnione świerzego powiewu wnętrza...
Zakupione żonkile - emanujące radosną energią, rozświetlają naszą przestrzeń...
Od razu poczułam się bliżej wiosny!
Od razu poczułam się bliżej wiosny!
Dzisiejszego dnia odwiedzili mnie moi dobrzy znajomi - na tę cześć upiekłam szarlotkę oraz ciasto marchewkowe (to ostatnie odkryłam w Szkocji i muszę przyznać, iż po pachnącej cynamonem szarlotce, stało się ono moim ulubionym ciastem!).
Jest doprawdy przesmaczne - polecam wszystkim, którzy nie mieli okazji skosztować tego smakołyku, a Ci, którzy jedli, jednak nie doznali pełni zachwytu, zachęcam do wypieku według poniższego przepisu!
Ciasto Marchewkowe!
225g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
2 łyż. imbiru
1/2 łyż. soli
175g cukru muskovado
225g marchewki
2g imbiru do starcia
3 łyżki oleju
sok z jednej pomarańczy
Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir, sól. Marchew startą na drobnych oczkach, wymieszać z cukrem. Jajka wymieszać z olejem oraz sokiem
z pomarańczy. Połączyć wszystkie składniki. Piec od 1 - 1 1/4 godz.
z pomarańczy. Połączyć wszystkie składniki. Piec od 1 - 1 1/4 godz.
Upieczone, wystudzone ciasto, polecam udekorować serkiem mascarpone wraz z odrobiną cukru pudru oraz olejkiem np. pomarańczowym!
Życzę wyjątkowych doznań smakowych!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.